This contribution aims to analize the possibility of the presence of a «grotesque food» in the Cena Trimalchionis by Petronius. First of all, I will examinate some theories of the grotesque with a general overview of different and yet similar positions on this artistic and literary category. After that, I will investigate the presence of the grotesque in the Cena’s courses by suggesting some characteristic properties of the grotesque which can be identified in these foods. An attempt of interpretation about «grotesque food» in Petronius will follow in the conclusions.
Laureata cum laude all’Università degli Studi di Milano in Lettere antiche con una tesi riguardante il legame tra vicenda elegiaca e linearità narrativa, frequenta attualmente la magistrale in Filologia, Letterature e Storia dell’antichità. Per “Fillide” ha pubblicato un saggio su eros e grottesco circa la settima elegia del quarto libro di Properzio. Oltre che di poesia amorosa latina, si interessa anche di narratologia, letteratura e poesia contemporanee. Un suo racconto è apparso di recente su “Rivista Blam”.
André Jacques (1981), L’alimentation et la cuisine à Rome, Les belles lettres, Paris
Aragosti Andrea (2012), (traduzione e note a cura di) Petronio. Satyricon, la cena di Trimalchione, BUR Rizzoli, Milano
Bakhtin Mikhail (1984), Rabelais and his world, Indiana University press, Bloomington (ed. or. Tvorchestvo Fransua Rable, Khudozhestvennia literatura, Moscow 1965)
Callebat Louis (1998), Le grotesque dans la littérature latine, in Le rire des anciens, École Normale Supérieure, Paris, 101-111
Canali Luca (2005), Camena. Letteratura latina, II2. La dinastia giulio-claudia e i Flavi, Einaudi, Milano
Ciaffi Vincenzo (1967), Petronio. Satyricon, Einaudi, Torino
Cucchiarelli Andrea (1999), Mimo e mimesi culinaria nella cena di Trimalchione (con un’esegesi di Satyr. 70), «RhM» NF 142, 2, 176-188
Descola Philippe (2021), Oltre natura e cultura, Cortina editore, Milano (ed. or. Par-delà nature et culture, Gallimard, Paris 2005)
Gianotti Gian Franco (2013), La cena di Trimalchione. Dal Satyricon di Petronio, Bonanno editore, Roma
Harpham Geoffrey Galt (2007), On the grotesque. Strategies of contradiction in art and literature, The Davies Group publishers, Aurora Colorado
Jennings Lee Byron (1963), The ludicrous demon. Aspects of the grotesque in german post-romantic prose, University of California press, Berkeley and Los Angeles
Kayser Wolfgang (1957), Das Groteske, seine Gestaltung in Malerei und Dichtung, Verlag Gerhard Stalling, Oldenburg
Kristeva Julia (1982), Powers of horror. An essay on abjection, Columbia university press, New York
Montaigne Micheal De (2012), Saggi. Traduzione di Fausta Garavini, note di André Tournon. Testo francese a fronte a cura di André Tournon, Bompiani, Milano (ed. or. Essais de Messire Michel Seigneur de Montaigne, Bordeaux 1580)
Mordine Micheal J. (2007), Art and artifice in the Satyricon, Columbia University
Norcio Giuseppe (2014), (a cura di) Marziale. Epigrammi, UTET, Roma
Pietropaolo Maria (2020), The grotesque in Roman love elegy, Cambridge University press, Cambridge
Ricotti Eugenia Salza Prina (1993), L’arte del convito nella Roma antica. Con 90 ricette, «L’erma» di Bretschneider, Roma
Rosati Gianpiero (1983), Trimalchione in scena, «Maia» 35, 213-227
Rosch Eleanor (1975), Family resemblance: studies in the internal structure of categories, «Cognitive Psychology» 7, 573-605
Schmeling Gareth (2013), A commentary on the Satyrica of Petronius, Oxford university press, Oxford
Schemling Gareth (1970), Trimalchio’s menu and wine list, «Classical Philology», 65, 2, 248-251
Smith Martin S. (1978), Petronii Arbitri Cena Trimalchionis, Oxfords Clarendon Press, Oxford
Steig Micheal (1970), Defining the grotesque: an attempt at synthesis, «The journal of aesthetics and art criticism» 29, 2, 253-260
Thomson Philip (1972), The grotesque, Methuen & Co Ltd, London
Vasari Giorgio (1986), Le vite de’ più eccellenti architetti, pittori, ed architetti, Einaudi, Torino (ed. or. Le vite de’ più eccellenti architetti, pittori, et scultori italiani, da Cimabue insino a’ tempi nostri. Nell’edizione per i tipi di Lorenzo Torrentino, Firenze 1550)
Vesco Matilde (1994), (a cura di) Apicio. La cucina dell’antica Roma. Edizione integrale/testo latino a fronte, Newton Compton, Milano
Wittgenstein Ludwig (1980), Ricerche filosofiche, Einaudi, Torino (ed. or. Philosophische Untersuchungen, Blackwell, Oxford 1953)